Međunarodni dan djevojaka u IKT-u i ove godine obilježavamo sajmom IT Girls klubova!

Projekat “IT Girls dolaze u vaše škole” kao dio IT Girls inicijative koja svoje aktivnosti u polju edukacije djevojčica i djevojaka u STEM oblastima uspješno provodi još od 2015.godine, organizuje 2. Sajam IT Girls klubova osnovnih i srednjih škola koji su ponikli upravo kroz djelovanje ove inicijative.
Na ovaj način želimo proslaviti i ukazati na važnost obilježavanje Međunarodnog dana djevojaka u IKT sektoru.
Od samog početka inicijativa je podržana od strane tri UN agencije u Bosni i Hercegovini koje su i osnovale samu inicijativu, a to su UNDP, UNICEF i UNWOMEN, dok je u organizaciji sajma podršku pružila i UNFPA (United Nations Population Fund).

Uspješan prošlogodišnji sajam u Sarajevu na kojem su djevojčice pokazale sjajne projekte rađene uz pomoć (od strane UNICEF-a doniranih Arduino setova) bio je podsticaj da ove godine proširimo kapacitete i da Drugi sajam IT girls klubova bude održan u većem prostoru sa mnogo više škola učesnica. 

Ove godine, 25. aprila, u dvorani Mejdan u Tuzli, od 10 pa sve do 16h, priliku da predstave svoje radove imat će čak 51 škola.

Sajmu će, osim zvaničnih učesnika/ca i predstavnika/ca UN-ovih agencija prisustvovati i predstavnici kompanija iz IKT sektora koji će djevojčicama biti motivacija za dalje usavršavanje i razvoj u ovoj oblasti, ali i sjajna prilika za umrežavanje i razgovor privatnog sektora sa javnim ustanovama koje obrazuju budući IT kadar. 
U prošloj godini formirana su 55 IT Girls kluba u školama, sa ukupno 760 učenica i 285 učenika koji su sudjelovali u radu klubova u 2023. godini.
Već u prvim mjesecima ove godine ovaj se broj povećao, što je sjajan pokazatelj da djevojčice itekako pokazuju interes za računarske nauke i njihovu praktičnu primjenu te da u budućnosti možemo očekivati sve veći broj žena zaposlenih u informaciono-komunikacijskim oblastima čime postižemo ostvarivanje i glavnog cilja  IT Girls inicijative, a to je da se smanji rodna nejednakost u zapošljavanju kada je u pitanju konkretno IKT sektor, kao jedan od najbrže rastućih u Bosni i Hercegovini.

Sajam predstavlja izuzetnu priliku za demonstraciju radova IT Girls klubova, ali je i prilika za  škole  koje učestvuju u projektu da pokažu svoju proaktivnost i zalaganje u vannastavnim aktivnostima koji su itekako značajni za budućnost mladih žena.

About

Welcome to OnyxPulse, your premier source for all things Health Goth. Here, we blend the edges of technology, fashion, and fitness into a seamless narrative that both inspires and informs. Dive deep into the monochrome world of OnyxPulse, where cutting-edge meets street goth, and explore the pulse of a subculture defined by futurism and style.

Search