Izvještaj sa obuka za nastavno osoblje srednjih škola

U prehodnom periodu održane su dvije obuke za nastavnike i nastavnice srednjih škola sa područja Federacije BiH i Brčko Distrikta unutar projekta „IT Girls dolaze u vaše škole“, pokrenutog kroz IT Girls inicijativu, zajedničku inicijativu tri UN organizacije (UNDP, UNICEF i UN Women).

Prva obuka održana je u periodu od 05.- 07.10. 2023. godine u u Tuzli. Master edukator/ca bili su prof. Fuad Harčin i prof. Nina Šmalcelj. 

Druga obuka održala se u periodu od 02.- 04. 11. 2023. godine u Sarajevu koju su predvodili prof. Muamer Halilović, prof. Nedžad Husičić i master edukatorica prof. Ajla Halilović.

Kao i obično obuku počinjemo upoznavanjem sa Arduinom, pisanjem aplikacija, spajanjem i testiranjem Arduino platforme dok kraj trećeg dana posvetimo rodno-odgovornim metodama podučavanja sa sjajnom instruktoricom Dragom Gajić.

Sa ove dvije obuke obuhvaćeno je još 69 novih škola koji će uskoro uspostaviti rad IT Girls klubova, te na taj način doprinijeti vidljivosti i prisustvu žena u IT sektoru u budućnosti. Vjerujemo da će novi IT Girls klubovi dodatno obogatiti ovaj projekat sa svojim inovativnim idejama i zalaganjima.

Partneri na projektu „IT Girls dolaze u vaše škole“ su 8 ministarstava obrazovanja, kao i 22 osnovne i 28 srednjih škola iz cijele BiH. Opremu za sve škole donira UNICEF.