05.10.2023. – Dan učitelja/ica

Svjetski dan učitelja/ica je prvi put proglasio je UNESCO 1994 godine a obilježava se 05.10. kako u svijetu tako i u BiH. Obilježavanje ovog dana ima za cilj da istakne ulogu i važnost prosvjetnih radnika/ica u obrazovanju i razvoju djece i mladih.

Uloga učitelja/ice iznimno je važna, a prenošenje i usađivanje znanja samo je njezin mali dio. Svaki nastavnik/ica doprinosi obrazovanju i oblikovanju mladih umova kako svojim znanjem ali i načinom ophođenja prema učenicama i učenicima.
Neki od nas nikada ne bi postali izvrsni u zanimanjima kojim se danas bavimo da nismo imali ohrabrenje naših nastavnika i nastavnica kada nam je trebalo samo malo dati vjetar u leđa i reći da mi to možemo.
Oni/e su ponekad ti koji bolje i od samih roditelja u nama prepoznaju naše mogućnosti i naše potencijale za neki predmet ili odrđenu aktivnost. Dragi učitelji/ice, nastavnici/ce, profesori/ice hvala vam što stvarate društvo znanja, razvijate dječje intelektualne i stvaralačke potencijale, hvala što nas podstičete da postanemo bolji ljudi.

Sretan vam Dan učitelja/ica i veliko HVALA za svaki dan posvećen struci!

Ovaj dan je značajan i za nas u IT Girls inicijativi, posebno ove godine jer će 5. oktobra na Western Balkans Digital Summitu u Parlamentarnoj skupštini BiH učešće uzeti Jelena Perić, učenica IT Girls kluba Ekonomske škole Brčko Distrikta. Bravo Jelena!