Univation 2023: Building trust in science.

WSA Univation je interdisciplinarni program poduzetništva koji povezuje studente/ice iz cijelog svijeta kako bi učestvovali u stvaranju inovacija, učili o preduzetništvu te razvijali interkulturalne kompetencije. Na ovaj način se fokusiraju na stvarna rješenja za izazove sa kojima se svijet danas suočava.

Tema ovogodišnjeg Univationa bila je  „Building trust in science“. Prva online faza trajala je kao i obično, dva mjeseca. Studentica druge godine grafičkog dizajna na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu,  Ajla Ahmećanović je od strane našeg udruženja, Laboratorium Tuzla, a uz podršku IT Girls inicijative, nominovana za učešće u WSA UniVation programu. Cilj ovog programa je bio da se već postojeći pisani projekti koji su osvojili nagrade, te odabrani za realizaciju od strane WSA, unaprijede inovativnim prijedlozima studenata koji dolaze iz različitih naučnih polja poput biznisa, ekonomije, grafičkog dizajna i drugih. Ajla i njen tim od šest članova je radio na web stranici koja se bavi transparentnim prikazivanjem političkih informacija iz iz Litvanskog parlamenta na internetu, pod nazivom ManoSeimas (lit. moj parlament).

Trud svih učesnika-ca  obilježen je festivalom u Grazu u periodu od 30.11.-01.12.2023. godine. Profesori/ce, mentori/ce i koordinatori/ce su sve učesnice/ce dočekali srdačnom dobrodošlicom. Graz je naučni grad koji je uvijek otvoren za nove ideje i futuristička rješenja kako bi se unaprijedio život svih nas.
Na lokaciji Spacelend studenti/ice su imali priliku međusobno se upoznati te biti dio mnogih predavanja i interaktivnih radionica. 

Dvodnevni program je završen zabavom u Murinsel-u, modernoj građevini na sredini rijeke Mura koja protiče kroz grad, gdje su učesnici/ce imali priliku razgovarati o cjelokupnom iskustvu stečenom učešćem u ovom programu.

Zahvaljujući ovom program Ajla Ahmećanović je imala priliku ostvariti nova poznanstva te steći vrijedno iskustvo. Ponosni smo na nju i radujemo se sljedećoj godini i novim učesnicima!