Održan prvi IT Girls ljetni trening kamp pod nazivom “Smart IT Girls Smarter Automation”

U periodu od 07. do 09.9.2023. godine održan je prvi IT Girls ljetni trening kamp u Kampusu Univerziteta u Sarajevu, u prostorijama sarajevskog elektrotehničkog fakulteta. 

Od preko 130 prijava koje su pristigle na naš poziv teško je bilo izabrati samo 40 učesnica kojima smo željeli pružiti ovu sjajnu priliku, ali naša petočlana komisija je uradila sjajan posao.
Tokom kampa, djevojke su prisustvovale predavanjima, zanimljivim, i interaktivnim radionicama te su imale priliku surađivati i učiti od 9 stručnjakinja, mentorica iz STEAM (Science, Technology, Engineering, Art, Mathematics) oblasti, koje su nesebično podijelile svoja znanja i dugogodišnje bogato iskustvo.
Govorilo se o industriji 5.0, 3D printanju, automatizaciji, upravljanju cobotom, tajnama algoritma i umjetnoj inteligenciji.

Praktični dio, odnosno radionice odvijale su se u kreativnoj laboratoriji sarajevske kompanije FabLab s kojom smo ostvarili važnu saradnju. 

Prije početka samih predavanja djevojkama se obratila zamjenica predstavnice UNICEF-a u BiH Veronika Vashchenko riječima:
“Moja najveća inspiracija i aspiracija je da postignemo punu jednakost u cijelom svijetu. Mislim da to bez obzira na okolnosti možemo postići. Neka ovaj kamp bude tek prva stepenica za razvoj vaše karijere i za razvoj vaše zemlje BiH”.

Prvo predavanje održala je prof.dr.sc. Jasminka Hasić-Telalović koja je osim o tome kako naučiti inovativnost istakla kako su upravo ovakvi projekti mjesta gdje se stiču vještine, gdje proširujemo svoje horizonte.
Naglasila je važnost žena u IKT (informacijsko-komunikacijske tehnologije) industriji i njihovoj slaboj zastupljenosti na vodećim pozicijama. Djevojkama je poručila da se vrijedi boriti za svoja prava odnosno protiv diskriminacije žena u svim sferama života. 

Slijedeća predavanja održale su prof.dr.sc. Lejla Banjanović-Mehmedović na temu “Kolaboracija čovjeka i robota u kontekstu industrije 5.0” i prof.dr. Amila Akagić na temu: “Uticaj vještačke inteligencije na industriju 5.0”. 

Kraj prvog dana i početak drugog dana obilježila je arhitektica i dizajnerica Jovana Romčević-Šukalo. Tema prvog dana bila je: “Dizajn i rješavanje problema u industriji 5.0”. A drugi izuzetno zanimljiv dan započeli smo sa:  “Automatizacija – isporuke udžbenika u kampus biblioteci” u izuzetno opremljenim prostorijama FabLab-a.

Ni pauza nije bila manje zabavna.
Naime, uz AR/VR (Augmented Reality/Virtual Reality) setove pod vodstvom magistirce Aye Al Zayat djevojke su iz prve ruke mogle iskusiti virtuelnu realnost te su “obišle” znamenitosti naše zemlje kroz 3D prikaz.

Nakon pauze IT Girls su podijeljene timove od kojih je jedan radio sa mentoricama profesoricom Ninom Šmalcelj i profesoricom Ajlom Halilović a drugi sa mr. Mehmedom Čobom i prof. Lejlom Mehmedović Banjanović. 

Dvije zanimljive vježbe predvodile su prof. dr. Amila Akagić i mr. Medina Kapo na temu: “Klasifikacija objekata uz upotrebu vještačke inteligencije” te Fatima Kamali koja je sa svojim timom vrijedno radila na UX/UI (User Experience / User Interface) rješenjima.

Svaki tim je imao priliku predstaviti svoj rad, svoje unikatne ideje, iznijeti zadani hipotetički problem te njegovo kreativno IT Girls rješenje.
Ponosni smo na sjajne IT Girls koje su pokazele visok nivo znanja.
Osim toga, demonstrirale su da su marljive, zainteresirane i spremne da pomjere granice svojih mogućnosti.

Zahvalni smo što smo imali priliku organizovati ovo jedinstveno druženje i kreativni prostor za razvoj ideja. Posebnu zahvalnost dugujemo mentoricama koje su svojim stručnim predavačkim pristupom osvijetlile put znanja za 40 učesnica ovog kampa kada je u pitanju robotika i automatizacija, dizajn i komunikacija.
Nadamo se da je učesnicama ovaj ljetni trening pomogao da steknu nove ili ispoliraju već stečene vještine, dobiju inspiraciju i motivaciju za dalje školovanje, i građenje karijere u IKT (informacijsko-komunikacijske tehnologije) sektoru jer je upravo to bio i cilj; da otkriju svijet koji im se u školskim klupama čini nedostižnim.

Ovaj projekt implementira UNICEF uz podršku DP World, u partnerstvu sa Elektrotehničkim fakultetom i udruženjem Laboratorium Tuzla kao realizatorom projekta.