Projekat „IT Girls dolaze u Vaše škole“ nastavlja obuke nastavnog kadra iz osnovnih škola

U okviru projekta „IT Girls dolaze u vaše škole“, pokrenutog kroz IT Girls inicijativu, zajedničku inicijativu tri UN organizacije (UNDP, UNICEF i UN Women), održana je obuka za nastavnike i nastavnice osnovnih škola Federacije BiH i Brčko distrikta..

Arduino obuka se ovaj put održala u predivnom okruženju na Bjelašnici, tokom tri intenzivna dana (28.8 – 30.8.2023. godine). Naši sjajni master edukator Muamer Halilović i edukatorica Ana Naletilić uradili su izvanredan posao.

Obuci za nastavno osoblje osnovnih škola prisustvovao/la je 21 nastavnik/ca koji rade na predmetima matematike, tehničkog odgoja, informatike i fizike.

Prvi dan obuke protekao je u međusobnom upoznavanju, druženju te predstavljanju IT Girls klubova. Nakon srdačne dobrodošlice započeta je priča o Arduinu te odrađena prva vježba spajanja i testiranja Arduino pločice. 

Drugi dan obuke bio je dosta intenzivniji, a nastavnici i nastavnice su se susretali sa raznim načinima spajanja i pisanja aplikacija. Pokazano im je kako da koriste Arduino setove za podučavanje u školama i kreiraju kolaborativne STEAM projekte sa svojim učenicima i učenicama.

Treći dan je bio posvećen rodno-odgovornim metodama podučavanja i razgovoru o važnosti djevojaka i žena u STEAM oblastima. Izuzetno zanimljiva predavanja i interaktivne radionice iz ove oblasti predstavila je Draga Gajić. Na ovaj način su svi učesnici stekli uvid u samu statistiku zastupljenosti žena te brojnim izazovima sa kojima se susreću prilikom samog ulaska i ostanka u tim sektorima.

IT Girls inicijativa od 2016. godine radi na prevazilaženju digitalno rodnog jaza i promociji jednakih mogućnosti za djevojčice i dječake u STEAM obrazovanju, pristupu tehnologijama, kako i zagovaranju za rodnu ravnopravnost na tržistu rada i društvu.

Partneri na projektu „IT Girls dolaze u vaše škole“ su 8 ministarstava obrazovanja, kao i 22 osnovne i 28 srednjih škola iz cijele BiH. Opremu za sve škole donira UNICEF.