IT Girls ljetni trening kamp pod nazivom „Smart IT Girls, Smarter Automation“ – novi horizonti mogućnosti za mlade žene u Bosni i Hercegovirni

Prvi IT Girls ljetni trening kamp održat će se ove godine u periodu od 7.- 9. septembra 2023. godine na Elektrotehničkom fakultetu na Kampusu Univerziteta u Sarajevu. 

Ponosni smo na veliki broj prijava koji je pristigao na našu adresu – čak njih 137! Od toga 75% su studentice a 25% učenice srednjih škola. Bravo IT Girls! 40 učesnica sa najboljim prijavama imat će priliku prisustvovati predavanjima i biti dio zanimljivih, interaktivnih  radionica tokom tri dana trajanja  treninga. 

Naše mentorice iz oblasti matematike, računarstva, elektrotehnike i robotike će zahvaljujući svom znanju i dugogodišnjem internacionalnom iskustvu doprinijeti ekspanziji vidika i sposobnosti učenica srednjih škola i studentica iz cijele Bosne i Hercegovine u oblasti  indrustrija 5.0, 3D printanja, automatizacije i još mnogo toga! 

Radionice i predavanja će se pored prostorija Elektrotehničkog fakulteta održavati i u izuzetno opremljenoj “laboratoriji” FabLaba. 

Veselimo se ovom susretu, upoznavanju noviteta iz svijeta tehnologije i pružanju prilike da proširimo znanje mladih žena u sferi automatizacije. Vjerujemo da će ovogodišnji ljetni kamp obogatiti iskustvo svih – i mentorica i učesnica kampa te postaviti dobar temelj za osvajanje novih horizonata (ženske) tehnološke odiseje u Bosni i Hercegovini.

Kroz ovaj kamp UNICEF podržava razvoj digitalnih vještina djevojčica i djevojaka u BiH. UNICEF implementira ove aktivnosti uz podršku DP World, a u partnerstvu sa Elektrotehničkim fakultetom u Sarajevu i naučno-umjetničkim udruženjem Laboratorium.