“IT Girls dolaze u škole” i mijenjaju svijet: Sajam IT Girls klubova u Sarajevu kao vrhunac rada projekta koji motiviše djevojčice i djevojke da budu dio IKT sektora u Bosni i Hercegovini

Projekat “IT Girls dolaze u vaše škole” je inicijativa koja se već nekoliko godina sprovodi u Bosni i Hercegovini, a ima za cilj da motiviše djevojčice i djevojke da se zainteresuju za STEAM oblasti.

U 2022. godini, u projekat je uključeno 28 osnovnih i srednjih škola iz Federacije BiH i Brčko Distrikta, a formirano je 26  IT Girls klubova.

Kao kruna istrajnog rada i prezentacija postignuća ovog projekta biće održavanje Sajma “IT Girls dolaze u vaše škole”  na  Dana djevojaka u IKT-u, 27. aprila 2023. godine u Sarajevu, a u okviru zajedničkog događaja Who Run BiH – IT Girls, kojeg organiziraju 4 UN agencije u BiH (UNICEF, UNDP, UN Women, UNFPA)

Sajam predstavlja izuzetnu priliku za demonstraciju radova i projekata koje su realizovani u IT Girls klubovima, ali i škola koje učestvuju u projektu.

Također kao dodatna motivacija djevojčicama koje svoje karijere već vide negdje u širokom spektru informaciono-komunikacionih tehnologija, sajmu će prisustvovati predstavnici privatnih kompanija iz IKT sektora u BIH, UN-a BiH i drugi gosti, što će biti odlična prilika za razmjenu iskustava i umrežavanje.

Projekat “IT Girls dolaze u vaše škole” je izuzetno važan za razvoj IKT sektora u Bosni i Hercegovini, ali i za podsticanje jednakosti spolova u ovoj oblasti.