European Young Innovators Festival 2022/23 ove godine pod sloganom: “Zajedno ka rješavanju problema”

UniVation je međunarodni program za preduzetništvo za studente, koji provodi World Summit Awards. 

Ovaj program okuplja studente/ice iz cijelog svijeta koji kolaborativno u međunarodnom i interdisciplinarnom timu analiziraju tehnološke poduhvate bivših pobjednika WSA te svoju analizu predstavljaju pred stručnim žirijem. 

Na ovaj način studenti/ice stiču međukulturne kompetencije, razvijaju svoju međunarodnu mrežu za buduće saradnje, rade na stvarnim poslovima sa društvenim uticajem, učestvuju na radionicama izgradnje vlastitih vještina, te imaju mogućnost ostvarivanja svoje karijere u WSA mreži. 

WSA UniVation se sastoji od 2 faze, Globalne i Evropske faze, pružajući učesnicima priliku da rade na dvije različite studije slučaja. 

Globalna faza traje 6 sedmica i završila se u novembru prošle godine.
Laboratorium je kroz svoje djelovanje u realizaciji projekata pod okriljem “IT Girls” inicijative  nominovao tri studentice koje su učestvovale u ovoj fazi WSA UniVation programa a učešće u drugoj fazi slijedi krajem ovog mjeseca.

Naime, drugi dio, Evropska faza, održat će se od 26. do 28. aprila 2023. godine u Grazu, u sklopu Europskog festivala mladih inovatora (EYIF) čija tema ove godine glasi:

„Crises everywhere – LET’S SOLVE THEM TOGETHER”.

Kroz online fazu naše studentice, Ena Mujačić, Nejla Šabotić i Emina Šabačkić su stekle brojna iskustva i vjerujemo da s nestrpljenjem iščekuju odlazak u Graz.
Jedan od međunarodnih timova u kojima su učestvovale naše studentice radio je na  unaprijeđenju marketinga i što boljeg predstavljanja korisnosti uređaja namjenjenih slijepim i slabovidnim osobama.
Izuzetno nam je drago što su ovim putem stekle mnoga poznanstva, te naučile kako timski pristupiti određenom problemu i na međunarodnom nivou raditi na njegovom rješenju te se radujemo njihovim utiscima sa festivala u Grazu.

Tim ispred Laboratoriuma predvodi Tanja Madžarević, programska savjetnica koja će na događaju učestvovati na panelu pod temom “My Europe. Bureaucrazy or hope of the planet?“ koji vodi Nora Wolloch, izvršna menadžerica WSA.

Na kraju, napominjemo i to da smo nedavnim potpisivanjem Sporazuma o akademskoj saradnji između Univerziteta u Tuzli i našeg udruženja ostvarili direktnu vezu sa WSA UniVation programa, kako bi svi studenti i studentice tuzlanskog Univerziteta u budućnosti mogli ostvariti mogućnost učešća na tom programu.