Uspješan monitoring IT Girls klubova

Monitoring rada IT Girls klubova je jedna od redovnih aktivnosti koju rado sprovodimo.
IT Girls klubova je sve više u svim gradovima Bosne i Hercegovine. Ovo je veliki plus za naš rad na projektu “IT Girls dolaze u vaše škole” i pozitivan znak da su IT Girls klubovi primjeri dobre prakse i inovativna metoda u procesu učenja.
Ove godine u monitoringu škola objeručke su nam pritekli u pomoć naši sjajni master edukatori i edukatorice: Nedžad, Tina, Mateo, Hajrija, Ajla, Muamer, Fuad, i Nina. Ovim putem im se još jednom zahvaljujemo na posvećenosti ovom projektu.

Razlog zbog kojega je posebno zadovoljstvo posjetiti IT Girls klubove jeste entuzijazam i samopouzdanje koje vidimo na učenicama dok nam pokazuju kako sklapaju i programiraju Arduino setove. To je ono što nam daje vjetar u leđa i što je naša pokretačka snaga.
Osim toga imamo priliku vidjeti plodonosan rad, marljivost i zainteresovanost nastavnog osoblja koje je uvijek na visini zadatka.

Naši izuzetno angažovani master edukatori nedavno su posjetili škole u Distriktu Brčko, Odžaku, Živinicama, Tuzli i  Gračanici a posjete i dalje traju.
Vježbe poput „Dan i noć“, „Mini klavijatura“, „Brodski radar“, „Detektor glasa“ su samo od nekih koji se uspješno izvode u IT Girls klubovima. 

Ono što su naglasili učenici i učenice kad je u pitanju njihova najveća motivacija za rad u klubu jeste to da im omogućava samostalnu realizaciju ideja koje mogu primijeniti i u svakodnevnom životu, dakle opipljivi rezultati.

Želimo istaći da je za rad IT Girls kluba pored učenika i učenica koji su spremni da se pridruže i marljivo rade posebno važna energija i želja nastavnog kadra da posvete svoje vrijeme i znanje ovom projektu, ne samo u učionici nego i van nje, te da zajedničkim naporima i trudom postignemo cilj ovog projekta a to je: doprinijeti jačanju znanja, samopouzdanja i zainteresovanosti djevojčica za STEAM nauke, naglasiti važnost njihovog budućeg ulaganju u obrazovanje u tom pravcu i na kraju ravnopravnog učešća u IKT sektoru u našoj državi ali i svijetu.