Projekcija filma “MI, SNAGA”

WE THE POWER

Film “Mi, snaga” – priča je o zajednicama širom Europe koja se suprostavljaju velikim energetskim kompanijama i vraćaju energiju ljudima. FILM TRAJE 38 MINUTA.
Dođite da skupa pogledamo ovaj kratki film, da se družimo i da razmijenimo iskustva i mišljenja na ovu temu.

KUĆA PLAMENA MIRA
(16.04. 2022) u 20.00h

O FILMU

Zamislite da preokrenete tradicionalni energetski sistem i vratite snagu proizvodnje čiste električne energije svojim komšijama. U filmu “Mi, snaga” (We the Power) pratimo prijatelje, porodice i vizionare kako ruše zakonodavne barijere i preuzimaju moć od velikih energetskih kompanija kako bi je stavili u ruke lokalnog stanovništva i ojačali svoje gradove. Film prikazuje lokalne zadruge od duboke njemačke šume Švarcvald do ulica drevne Girone u Španjolskoj, te urbanih krovova Londona u Engleskoj, koje na taj način utiru put revoluciji obnovljive energije gradeći zdravije, finansijski stabilnije zajednice.

O KAMPANJI

Dana 15. aprila 2021., kompanija Patagonia je pokrenula web stranicu i dokumentarni film “Mi, snaga” (We the Power) kako bi ukazala na rastući energetski pokret zajednice širom Evrope. Energija zajednice je sistem proizvodnje energije u kojem grupe građana proizvode sopstvenu obnovljivu energiju i dijele ekonomske koristi među sobom. Kampanja ima za cilj prikazati prednosti za ljude i za planetu koje ova transformacija čiste energije može donijeti. Kampanja navodi evropske građane na zamisle novi energetski sistem, udaljavajući se od velikih, ekstraktivnih energetskih monopola koji kontrolišu sisteme moći i novca, dok istovremeno pogoršavaju klimatsku krizu.

Cilj kampanje je potaknuti građane da svog dobavljača električne energije zamijene zajednicom koja proizvodi obnovljivu energiju, odnosno da se pridruže grupi ili ulože u takvu zajednicu – čime podržavaju lokalna radna mjesta, lokalne zajednice i one u energetskom siromaštvu – ili da pokrenu vlastitu. Kroz ovakve akcije, rast ovog važnog pokreta može se ubrzati širom Evrope.

KONTEKST

Evropska Energetska  Kriza: Može li energija zajednice biti rješenje? Kako se evropske zemlje suočavaju sa energetskom krizom?

Vlade pojedinih evropskih zemalja nude politiku i pakete finansijske podrške potrošačima kako bi prebrodili “zimu nezadovoljstva”, ali pitanje je da li je to dovoljno da ponudi dugoročnu sigurnost na nestabilnom energetskom tržištu i rastućih cijena energije? Pročitajte više na ovom linku: https://www.theguardian.com/business/2022/jan/31/as-uk-households-feel-pressure-how-are-other-european-countries-tackling-energy-crisis 

ČINJENICE

Evropa zavisi od fosilnih goriva

Evropske zemlje uveliko zavise od izvoznika fosilnih goriva za njihovo snabdijevanje energijom (gas čini 32% ukupne potrošnje energije domaćinstava, dok snabdijevanje energijom Evropske Unije zavisi od uvoza sirove nafte 96% i uvoza prirodnog gasa 89%). Ovako visoko oslanjanje na uvoz nas čini osjetljivim na fluktuacije cijena električne energije.

Širom Evrope raste siromaštvo zbog goriva

U Velikoj Britaniji, procijenjeno je da bi veće cijene energije mogle potisnuti dodatnih 2 miliona domaćinstva u siromaštvo zbog goriva, ukupno to čini 6 miliona stanovništva, što je najviši nivo siromaštva gorivom u više od 25 godina. Ono šta se dešava u Britanija se zapravo dešava širom kontinenta. Uporedo, raste spoznaja da nije moralo biti ovako. Opsesija Evrope obnovljivim i prirodnim gasom utrla je put gubitku zapanjujuće količine uglja i kapaciteta nuklearne energije.

Evropljani podržavaju lokalne solarne i projekte na pogon vjetrom

U nedavnom istraživanju Evropske Klimatske Fondacije 86% stanovnika Evrope od preko 10 hiljada ispitanika, je izjavilo da bi podržalo nove vjetro- i solarne projekte blizu mesta gde žive. Oni su također izrazili snažan interes za pridruživanje

lokalnoj energetskoj zadruzi te bi podržali mjere vlade za ubrzano uvođenje energije vjetra i sunca. Pročitajte više na linku: https://europeanclimate.org/resources/europeans-support-new-wind-and-solar-projects-in-their-local-area/ 

“Kako Evropa ulazi u svoje najhladnije mjesece, kompanije i domaćinstva suočavaju se s cijenama plina koje su se više nego učetvorostručile u odnosu na prošlu godinu. To bi moglo trajati u nedogled ako evropski lideri ne prekinu svoju ovisnost o fosilnim gorivima.”

Laurence Tubiana u FT

KONTEKST ZAJEDNICA ENERGIJA

Koje su prednosti energije zajednice za životnu sredinu?

Dominantni model velikih energetskih kompanija i proizvodnje fosilnih goriva mora biti promijenjen kako bi se klimatske promjene ograničile na 1,5°C – prag povećanja temperature kojeg su ustanovili naučnici kako bi ublažili ozbiljne posljedice klimatskih promjena. Energija zajednice nudi svuda primjenjivo rješenje koje će povećati potražnju i upotrebu čiste, održive proizvodnje energije i odmak od uglja, plina, nuklearne energije i ostale štetne vrste energije. Također, posjedovanje naše energije dovodi nas u direktnu vezu s tim koliko je koristimo. Članovi energetskih zajednica ove vrste pokazuju tendenciju ka svjesnijoj potrošnji energije te stvaranju navika za njenu manju upotrebu.

Koje su koristi za zajednice koje direktno posjeduju svoju energiju?

U demokratskom i kapitalističkom sistemu, jedno od velikih pitanja je: Ko je vlasnik čega? Tipično, moć pripada onima koji posjeduju najviše — a naš novac leti u njihove ruke. Umjesto toga, energija zajednice dijeli vlasništvo moći u ruke mnogih, što pomaže u njegovanju demokratskog ideala. Ovo stimuliše zapošljavanje u ovakvim zajednicama i podstiče lokalnu ekonomiju novcem koji bi inače priticao velikim energetskim preduzećima.

Posjedovanje vlastite energije također pomaže u podsticanju društvenog prihvaćanja obnovljive energije. Kad je turbina vjetrenjače ili solarni paneli vaši, vi vjerujete u njih. Postajete aktivno uključeni u obnovljivu energiju budućnosti, umjesto da pasivno primate energiju za osvjetljavanje i grijanje vašeg doma. 

Ko može učestvovati u energetskom pokretu zajednice?

Svi mogu učestvovati i u tome je ljepota energije zajednice. Bez obzira na vaše političke sklonosti, godine, zanimanje, finansijski položaj ili trenutno znanje o tome, svaki pojedinac doprinosi, ima pravo glasa i korist od ovakvog projekta. Svaka osoba može odrediti svoj razlog za uključivanje, bilo da je ekološki, društveni ili ekonomski, a i razni su načini na koje možete biti uključeni.

Uprkos prednostima, energija zajednice suočava se sa brojnim preprekama, od kojih neke možete vidjeti u samom filmu. Prepreke uključuju ukidanje (FEED-IN TARIFF) prava na garantovanu otkupnu cijenu i podrška za postavljanje projekta “na svoje noge”, ograničenja na količinu obnovljive energije koja može ući u mrežu, promjene pravila i zahtjeva izvodljivosti, nepodnošljiva birokratija, nedostatak dostupnih krovnih prostora i pitanje vlasništva nad zemljištem odnosno zgradom. Da biste saznali više, pogledajte vodič “Prijatelji Zemlje” (Friends of the Earth): https://friendsoftheearth.eu/wp-content/uploads/2020/11/community-energy-guide.pdf

“Lokalne zajednice moraju dobiti sredstva za posjedovanje vlastite proizvodnje obnovljive energije, ne samo kao alat za poticanje lokalnih društvenih inovacija, nego i kao sredstvo osiguranja opskrbe čistom energijom za buduće krize.”

Dirk Vansinjantin u EurActivu

Regionalni edukacijski i informativni centar (REIC) je 2016. godine u okviru projekta ENZA, u saradnji s Heinrich Böll Stiftung, izdao priručnik o energetskim zadrugama. Priručniku možete pristupiti putem ovog linka.