“IT Girls dolaze u vaše škole” – Obuka za nastavnike i nastavnice

U okviru projekta “IT Girls dolaze u vaše škole”, pokrenutog kroz IT Girls inicijativu, zajedničku inicijativu tri UN organizacije u BiH (UNDP, UNICEF i UN Women), održane su obuke za nastavnike i nastavnice osnovnih i srednjih škola Federacije BiH i Brčko disktrikta.

Obuka za nastavnike i nastavnice osnovnih škola održana je 24. – 26. februara, a za nastavnike i nastavnice srednjih škola 24. – 26. marta 2022. godine, obje na Ilidži.

Na obukama su prisustvovale nastavnice i nastavnici iz osnovnih i srednjih škola koji rade na predmetima informatike, fizike, matematike i tehničkog odgoja.

Obuka je obuhvatala praktično učenje kroz upotrebu Arduino setova kojima su opremljene škole u kojima nastavno osoblje radi.

Projekat “IT Girls dolaze u vaše škole” je podržan od Ambasade Kraljevine Švedske, a implementira ga naš “Laboratorium” 🙂

Arduino obuka za srednje škole

IT Girls inicijativa od 2016. godine radi na prevazilaženju digitalnog rodnog jaza i promociji jednakih mogućnosti za djevojčice i dječake u STEM obrazovanju, pristupu tehnologijama, kao i zagovaranju za rodnu ravnopravnost na tržištu rada i društvu.

Partneri na projektu “IT Girls dolaze u vaše škole” su 8 ministarstava obrazovanja, kao i 22 osnovne i 28 srednjih škola iz cijele BiH.