“IT Girls dolaze u vaše škole” – Obuka za master edukatorice i edukatore

U okviru projekta “IT Girls dolaze u vaše škole”, kojeg realizira IT Girls, zajednička inicijativa tri UN organizacije u BiH (UNDP, UNICEF, UN Women), a implementira Naučno-umjetničko udruženje “Laboratorium” Tuzla, 5. – 6. februara 2022. godine održana je obuka za nove master edukatorice i edukatore.

Na obuci, koja je bila hibridnog tipa (uživo i online) je učestvovalo pet profesorica i profesora iz Federacije Bosne i Hercegovine, Republike Srpske i Brčko distrikta. Kroz dva dana obuke, učesnice i učesnici su se pripremali za ulogu master edukatora/ica kako bi svojim kolegicama i kolegama iz škola diljem Bosne i Hercegovine mogli pomoći i pripremiti ih za rad s Arduino setovima za učenje. Arduino setovi su u okviru projekta donirani od strane IT Girls u 22 osnovne i 26 srednje škole u BiH. Donirani Arduino setovi će se u ovim školama koristiti u okviru IT Girls klubova, ali i drugim sekcijama i nastavi.

Arduino obuka

Obuku za nove master edukatorice i edukatore vodili su mr.sci. Muamer Halilović, diplomirani inžinjer elektrotehnike, i mr.sci. Ajla Halilović, dipl. matematičarka i informatičarka.

Projekat “IT Girls dolaze u vaše škole” podržan je od Ambasade Kraljevine Švedske.