Everywhere, All the Time

Intervencija digitalne pismenosti za tinejdžere i tinejdžerke koja podstiče kritičke razgovore o tehnologiji i umjetnoj inteligenciji

Uz rastuću generaciju tinejdžera i tinejdžerki koji se oslanjaju na internet za učenje, zabavu i druženje, ključno je razvijati njihov kapacitet da postavljaju kritična pitanja o tome kako tehnologija utiče na njihove živote, njihove zajednice i planetu. Ali kako edukatori i edukatorice mogu voditi tinejdžere i tinejdžerke da razumiju digitalni svijet i da se samouvjereno kreću u njemu? “Everywhere, All the Time” (“Svugdje, sve vrijeme”) je kreativna i razigrana intervencija digitalne pismenosti koja ima za cilj upravo to.

Materijali koje edukatori i edukatorice mogu pronaći u ovoj intervenciji će svakako biti  od pomoći pri podsticanju kritičkih razgovora o tehnologiji, AI i njihovim uticajima. Razvijeno od strane omladinske inicijative What the Future Wants organizacije Tactical Tech, ovo iskustvo učenja oprema edukatore i edukatorrice, bibliotekare i bibliotekarke i sve ostale koji rade s mladima od 13 do 19 godina sa skupom zanimljivih i inovativnih resursa i metoda iz oblasti digitalne pismenosti, a koji se mogu koristiti u formalnom i neformalnom obrazovnom okruženju.

Razvijen zajedno sa 300 mladih ljudi i 100 edukatora i edukatorica širom svijeta, „Everywhere, all the time“ uključuje izložbu koja se jednostavno štampa i postavlja, kartice aktivnosti i opsežan vodič za edukatore i edukatorice. Ovi resursi pomažu facilitatorima i facilitatoricama pri usmjeravanju tinejdžera i tinejdžerki da istraže ključne teme, uključujući razumijevanje načina na koji AI chat botovi rade i skrivenog rada iza tehnologije, prepoznavanje dizajna koji privlače pažnju iza popularnih igara i učenje o fizičkoj infrastrukturi koja pokreće internet, među mnogim drugim temama.

„Everywhere, all the time“ koristi praktične primjere, jednostavan i poznat jezik i privlačne vizuale, što ga čini pristupačnim interaktivnim iskustvom za mlade. Koristeći ove resurse, edukatori i edukatorice mogu stvoriti jedinstveni prostor u kojem tinejdžeri i tinejdžerke mogu razmišljati o svom odnosu prema tehnologiji dok istražuju kako tehnologija i nevidljivi sistemi poput algoritama oblikuju njihove živote i odnose.

„Everywhere, all the time“ služi kao platforma za učenje za smisleno istraživanje i diskusiju i mjesto za inspiraciju koje potiče tinejdžere i tinejdžerke da preduzmu akciju i oblikuju digitalni svijet u kojem žele živjeti.

“Everywhere, All the Time” is available in English. It will soon be available in Czech, Cypriot Greek, Italian, Polish, Romanian, Slovak, Spanish, Ukrainian and more languages.

“Everywhere, All the Time” je trenutno dostupan na engleskom jeziku, a uskoro će biti dostupan i na češkom, grčkom, italijanskom, poljskom, rumunskom, slovačkom, španskom, ukrajinskom i drugim jezicima. “Everywhere, All the Time” je kreiran od strane Tactical Tech u saradnji sa European Schoolnet, International Federation of Library Associations (IFLA), Save the Children (Italija) i velikodušno sufinansiran od strane Evropske unije.

Lokalni i nacionalni partneri koji rade s mladima su također podržali ovu intervenciju, a među njima i naše udruženje 🙂

Ostali partneri su:
Associació Verificat – Spain, Casa Hacker – Brazil, Central Library of Srečko Vilhar Koper – SloveniaComputer History Museum – Slovenia,German Youth Foundation Baden Württemberg – Germany, Goethe Institut Skopje – North Macedonia, Plataforma Uroboros – Czech Republic,  Prelog Town Library – CroatiaTrinec Town Library – Czech RepublicWebwise – IrelandYusuf Ganyana – Kenya.