European Young Innovators Festival 2022/2023 – Šta se desilo u Grazu?

UniVation je međunarodni program koji okuplja studente/ice iz cijelog svijeta, a ove godine se održao u periodu od 26-28. aprila.

Graz je grad inovacija, kulture, ljudskih prava, grad univerziteta i kao takav je idealan domaćin za European Young Innovators Festival.

U globalnoj online fazi koja je trajala 6 sedmica učestvovalo je oko 50 studenata sa različitih univerziteta širom svijeta. Ovom prilikom su učesnici/ce izabrali tim, osmislili ideju, razradili je te napravili odgovarajući pristup rješavanju odrđenog problema. U cilju lakšeg rješavanja zadatka svi učesnici/ce su imali priliku prisustovati predavanjima iskusnih lidera iz odgovarajuće oblasti. 

European Young Innovators Festival predstavlja drugu fazu programa koji ima za cilj pružiti priliku mladima da iznesu svoje ideje i poglede na velike Europske krize (klimatske, demografske, inflacijske, ratne).  

Studentice Ena Mujačić, Nejla Šabotić, Emina Šabačkić su od strane našeg udruženja, a uz podršku IT Girls inicijative, nominovane za učešće u WSA UniVation programu. Ispred Laboratoriuma ih je predvodila Tanja Madžarević, programska savjetnica.

Prvi dan posjete protekao je uzbuljivo u razgovoru o gradu Grazu, te upoznavanju sa mladim inovatorima u gradskoj vijećnici. Zanimljiv govor Paula Hughesa na temu “10 Meters of Thinking”, te predstavljanje vrsta inteligencije i njihovu primjenu je obilježio prvi dan. 

Drugi dan festivala posvećen je razgovoru i diskusijama o krizama sa kojima se svjetsko društvo trenutno mora nositi. Više od 30 mladih digitalnih poduzetnika iz Afrike, Evrope i Azije su predstavili svoja rješenja u pogledu zdravlja, dobrobiti i obrazovanja, klimatskih promjena i okoliša te inkluzije i rodne ravnopravnosti.
“Purpose or Profit? How to sustain as social business?” bila je samo jedna od tema, a Ana Alvares Monge je svojim predavanjem ostavila snažan dojam na naše studentice. 

Tanja Madžarević je uzela učešće na panel diskusiji na temu My Europe. Bureaucrazy or hope of the planet? koju je vodila Nora Wolloch, izvršna menadžerica WSA. 

Posljednjeg dana posjete Ena, Nejla i Emina su imale priliku biti dio različitih radionica. Neke od njih na kojima su prisustovale bile su “Go to Market” koju je vodio jedan od osnivača firme EXEQ, Jan M. Kaczmarek i “Create video content like a pro” od strane Eve Hiesmair, redateljice i tutorice u Content Creation School, Austrija. Obje radionice su im pružile vrijedna znanja i vještine kako u području marketinga tako i u stvaranju što kvalitetnijeg sadržaja, a posebno fotografija i video snimaka. Poslijepodne je bilo rezervisano za istraživanje Graza i pripreme za ceremoniju dodjele nagrada.

European Young Innovators Festival je nezaboravan događaj u kojem predavanja, panel diskusije i radionice čine jedinstvenu cjelinu pružajući izuzetan temelj i primjer za stvaranje boljih uvjeta i donošenje rješenja u društvo u kojem živimo. Mladi inovatori su svojim angažmanom, idejama i razmišljanjem izvan okvira spremni raditi na poboljšanju, te ostvarenju boljih inovacija.

Zahvaljujući ovom programu naše studentice su imale priliku ostvariti nova poznanstava sa studentima/icama i ekspertima/icama širom svijeta, te steći mnogobrojna i zanimljiva iskustva.