Nastavak saradnje sa UNICEF-om BiH: zajedno ka razvoju digitalnih vještina djevojčica i djevojaka u BiH

U prethodnoj 2022. godini naše udruženje je uspješno realiziralo projekat “IT Girls dolaze u vaše škole”, koji se implementira u okviru IT Girls inicijative, zajedničke inicijative UNDP-a, UNICEF-a i UN Women u Bosni i Hercegovini, a kroz finansijsku podršku UNICEF-a u BiH.

Kroz projekat je do početka 2023. godine obuhvaćeno 28 škola u Federaciji BiH i Brčko Distriktu, obučeno 54 nastavnika i nastavnica osnovnih, te 47 profesora i profesorica srednjih škola.
Također, formirano je ukupno 26 IT Girls klubova u kojima učenice aktivno sudjeluju.

Izuzetno nam je drago da nastavljamo saradnju i u ovoj godini jer istraživanja pokazuju da djevojčice često osjećaju manjak samopouzdanja kada se radi o tehnologiji i računarima, što može dovesti do manjeg interesovanja za IKT oblasti. Međutim, kroz IT Girls klubove, učenice dobijaju podršku i motivaciju da se uključe u STEAM (nauka, tehnologija, inženjerstvo, umjetnost i matematika) aktivnosti i razvijaju svoje vještine u ovoj oblasti. Klubovi im takođe pružaju priliku da upoznaju druge učenice koje dijele slične interese, što im pomaže da se osjećaju ugodno i prihvaćeno u okruženju u kojem su manjina.
Kroz IT Girls klubove, učenice mogu imati više samopouzdanja u svojim vještinama u IT oblasti, razvijati svoj kreativni potencijal i izgraditi svoju buduću karijeru u ovoj dinamičnoj i rastućoj industriji.

Želimo istaknuti i to da je osim edukacije nastavnog kadra za vođenje samih klubova obučeno i 13 master edukatora i edukatorica koji svoje znanje prenose  učesnicima i učesnicama ovog jedinstvenog projekta i u 2023.godini.

Njihova uloga je od neprocjenjivog značaja u osposobljavanju nastavnog osoblja za formiranje i vođenje IT Girls klubova. U 2023. godini projekat se proširuje na dodatnih 69 osnovnih i srednjih škola u Federaciji BiH i Brčko Distriktu, i na 22 škole u Republici Srpskoj, s ciljem formiranja novih IT Girls klubova. Time ćemo dati priliku još većem broju djevojčica i djevojaka da se pridruže ovom projektu i započnu svoje putovanje u svijet tehnologije, nauke i inženjerstva.