Projekat “IT Girls dolaze u vaše škole” nastavlja edukaciju nastavnog kadra osnovnih i srednjih škola

U okviru projekta “IT Girls dolaze u vaše škole”, pokrenutog kroz IT Girls inicijativu, zajedničku inicijativu tri UN organizacije u BiH (UNDP, UNICEF i UN Women), održane su obuke za nastavnike i nastavnice osnovnih, te profesore i profesorice srednjih škola Federacije BiH i Brčko distrikta.

Obuci za nastavnike i nastavnice osnovnih škola, održanoj od 6. do 8. oktobra u Tuzli, prisustvovalo je ukupno 16 učesnica i učesnika iz 12 osnovnih škola Federacije BiH i Brčko distrikta. Obuka za profesore i profesorice srednjih škola održana je od 3. do 5. novembra 2022. godine u Kakmužu, a na istoj je sudjelovalo ukupno 19 učesnika i učesnica.

Na obukama je prisustvovalo nastavno osoblje  iz osnovnih i srednjih škola koji prvenstveno rade na predmetima informatike, fizike, matematike i tehničkog odgoja, ali i drugih predmeta (geografija, srpski jezik, razredna nastava, hemija).

Prvi dan obje obuke je protekao dinamično u radu na temu rodno-odgovornih metoda podučavanja. Tokom ovog dijela obuke učesnici i učesnice su ujedno stekli uvid u statistiku zastupljenosti žena u IT sektoru, kao i u drugim inženjerskim oblastima, te naučili više o izazovima s kojima se žene susreću kada je u pitanju ulazak i ostanak u tim sektorima.

Druga dva dana obuke su obuhvatala praktično učenje kroz upotrebu Arduino setova kojima su u okviru projekta “IT Girls dolaze u vaše škole” opremljene škole u kojima nastavno osoblje radi. Arduino obuku su držale nove master edukatorice i edukatori koji su tokom 2022. godine prošli intenzivni trening i pripreme. 

Projekat “IT Girls dolaze u vaše škole” je podržan od Ambasade Kraljevine Švedske, a implementira ga Naučno-umjetničko udruženje “Laboratorium”, Tuzla.

IT Girls inicijativa od 2016. godine radi na prevazilaženju digitalnog rodnog jaza i promociji jednakih mogućnosti za djevojčice i dječake u STEM obrazovanju, pristupu tehnologijama, kao i zagovaranju za rodnu ravnopravnost na tržištu rada i u društvu.

Partneri na projektu “IT Girls dolaze u vaše škole” su 8 ministarstava obrazovanja, kao i 22 osnovne i 28 srednjih škola iz cijele BiH.