Blue Heart – Film screening

Film screening

BLUE
HEART

Projekcija filma Blue Heart kompanije Patagonia.
Kuća Plamena Mira u Tuzli 23.05.2018. Početak projekcije u 13:15h.
Ulaz je besplatan.

Novi dokumentarac prikazuje priču o borbi da se zaštite posljednje divlje rijeke Evrope od 3000 predloženih hidro-energetskih projekata 

www.patagonia.com/blueheart

Patagonijin posljednji dokumentarni film, Blue Heart, prikazuje borbu da se zaštite posljednje divlje rijeke Evrope i donosi internacionalnu svjesnost o potencijalnoj ekološkoj katastrofi u Evropi.

Poluotok Balkan između Slovenije i Albanije dom je posljednjim divljim rijekama u Evropi gdje više od 3000 predloženih hidro-energetskih projekata prijete da unište kulturu i ekologiju ove zaboravljene regije. Ukoliko žestoka lokalna opozicija ne uspije, 20 000 kilometara netaknutih pjenušavih potoka, bijesnih pritoka i brzih struja posljednjih neoštećenih slivova na kontinentu biti će zauvijek oštećeni s hiljadu brana i diverzija – u vrijeme kada se brane povlače iz upotrebe u razvijenim zemljama svijeta.

Lokalni aktivisti koji žive duž obala ovih rijeka i evropske nevladine organizacije kao što su RiverWatch se bore protiv korupcije u vladi i stranih ulaganja. Blue Heart dokumentuje borbu za zaštitu albanske rijeke Vjosa, najveće neoštećene rijeke u Evropi; napor da se spasi ugroženi balkanski ris u Makedoniji, i višemjesečnu borbu žena iz Kruščice, Bosne i Hercegovine, koje protestvuju dan i noć kako bi ih spasile jedini izvor pitke vode njihove zajednice.

POS-burr_a_3845_BP
POS-burr_a_4251_BP
POS-burr_a_4266_BP
POS-burr_a_4267_BP
POS-burr_a_4269_BP
POS-burr_a_4270_BP
POS-burr_a_4271_BP
POS-burr_a_4272_BP
POS-burr_a_4274_BP
POS-burr_a_4275_BP
POS-burr_a_4276_BP
POS-burr_a_4279_BP
POS-burr_a_4283_BP
POS-burr_a_4288_BP
POS-burr_a_4299_BP

“Sa masovnom izgradnjom predloženih brana i diverzija hidroelektrana na Balkanskom poluostrvu mi posmatramo nešto što bi moglo biti nepopravljivo uništavanje životne sredine, ali po ovom pitanju Evropa i ostatak svijeta imaju vrlo malo svijesti.”

Ryan Gellert​
GENERALNI MENADŽER – EMEA – PATAGONIA​

“Verujem da ovo divlje mjesto zahtjeva i zaslužuje zaštitu. Da ga uništimo, pogotovo zbog zastarjele i skupe tehnologije, to je gubljenje novca i moralno ruglo.”, kaže Yvon Chouinard, osnivač Patagonia, Inc.

Save the Blue Heart of Europe

Kreiran od strane kompanije Patagonia, u partnerstvu sa nevladinim organizacijama širom balkanskog regiona i Evrope, film, čiju režiju potpisuje Britton Caillouette, snažan je trenutak u većim tekućim naporima za podizanje globalne svijesti o kampanji “Save the Blue Heart of Europe”. U filmu i tokom kampanje, Patagonija traži od ljudi da trenutno djeluju i potpišu online peticiju, da vrše pritisak na strane ulagače i banke, koji finansiraju projekte izgradnje brana, uključujući i zaštićena područja.

kontakt informacije
laboratorium.tk@gmail.com

Kuća plamena mira – Šetalište Slana banja bb, TuzlaFacebook


Twitter